Meme kanseri tedavisinde ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi temel tedavi yöntemleridir.
Hastanın ve hastalığın durumuna göre bu tedavilerden biri veya birkaçı kullanılarak tedavi yöntemi seçilir. Bu yöntem seçilirken hasta multidisipliner konseyde hastanın tedavisi ile ilgili alanlarda uzmanların ortak görüşü ile kişiye özel tedavi planı belirlenir.
Evre sıfır aşamasındaki bir meme kanserinde sadece ameliyat veya ameliyatla birlikte radyoterapi yani ışın tedavisi yeterli olur. Burada ışın tedavisinin gerekliliğini memenin tamamının mı bir kısmının mı alındığına göre belirleniyor.
Evre 1 aşamasında daha çok ameliyat ön planda uygulanır. Hastaların bir kısmında kemoterapi ihtiyacı olabilir. Yine ışın tedavisi için en önemli etken memenin tamamının veya bir kısmının alınmasıdır.
Evre 2 meme kanserinde yine ameliyat ön planda düşünülür, bazen tümörün büyüklüğüne göre önceden tümörü küçültecek bir hormonoterapi veya kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir. Tümördeki hormon reseptörlerinin durumu da kemoterapinin önce mi sonra mı yapılacağı konusunda tedavi kararını etkiler. Radyoterapi yapılan cerrahinin tipine de bağlı olarak birçok hastada gerekli olmaktadır.
Evre üçe geldiğimizde ise çoğu hastada önce kemoterapi veya hormonoterapi yapılıp sonrasında ameliyat düşünülebilir. Bu aşamada radyoterapi yani ışın tedavisi hemen hepsinde gerekmektedir.
Evre 4 aşamasındaki bir kanser için genellikle kemoterapi ve hormonoterapi tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Hormonoterapi tümörün hormon reseptörlerinin incelenmesiyle elde edilen sonuca göre karar verilir. Evre 4 aşamasındaki bazı tümörlerde ameliyat da işe yaramaktadır.