Tiroid ameliyatlarında ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Genel anestezi altında yapılan ortalama bir ameliyatta ortaya çıkabilecek tüm problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bunları ilaveten tiroid ameliyatlarına özgü bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar tiroid bezinin hemen arkasından geçen ses tellerine giden sinirlerin yaralanması ve paratiroid bezlerinin zarar görmesi ile ilgilidir.
Alt taraftan giden sinirin boyunun bir yanında zarar görmesi ile ses kısıklığı oluşurken her iki taraftaki birden zarar görürse solunum zorluğu oluşur. Üsten gelen sinirin zarar görmesi sonucu ise seste kabalaşma ortaya çıkabilir.
Bu problemlerden korunmak için ameliyat sırasında sinir monitörü denilen cihazlar kullanılarak bu sinirlerin yaralanma riski en aza indirilmeye çalışılmaktadır.
Paratiroid bezlerinin zarar görmesi sonucu ise ellerde ayaklarda uyuşmalar kaslarda kasılmalar ortaya çıkabilir. Bu durum paratiroid bezlerinin tamamen çıkarılmasından kaynaklanabildiği gibi paratiroid bezlerini besleyen damarların zarar görmesi sonucu beslenmesinin bozulması ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle ameliyat sırasında paratiroid bezlerinin korunmasının yanında onu besleyen damarların da korunmasına dikkat edilmesi gerekir.
Hem paratiroid bezleri hem sinirlerin zararlanması geçici dediğimiz 6 ay veya kalıcı dediğimiz daha fazla sürebilir.
Sinir hasarını düzeltmek için ses tellerine yönelik yapılacak bazı cerrahi işlemler mevcutken paratiroid bezlerinde ortaya çıkan problemler kalsiyum ve d vitamini replasmanı ile telafi edilmeye çalışılır.
Tiroid ameliyatlarından sonra hiçbir sorun ortaya çıkmasa bile hastaların tiroid bezinin ürettiği hormonları içeren ilaçları ömür boyu kullanmaları gerekir.