Safra kesesi taşı olan hastalara ne önerirsiniz?
Safra kesesinde taş varsa ve şikayete neden oluyorsa, bu hastalara ameliyatla safra keselerini aldırmalarını öneririz. Safra kesesinde taşı olup şikayeti olmayan hastalarda ise bazı durumlarda ameliyat olmayı öneririz;
Şeker hastalığı olan hastalarda ağrı hissi azaldığı için safra kesesine ait şikayetler olmasını beklemeden ameliyat olmalarını öneririz.
Safra kesesine çok küçük taşları olan hastalara taşların ana safra kanalına düşme riskinden dolayı yine ameliyat olmalarını öneririz.
İki santimetreden büyük taşı olanlarda ise uzun sürede kanserle ilişkisi olduğundan yine ameliyat önerilmektedir.
Rastlantısal olarak saptanan taşların her geçen yıl hataların %5 kadarında şikayet oluşturmaya başladığı akıllı tutulmalıdır.
Bazı durumlarda ise safra kesesi taşları için ilk aşamada ilaçla tedavi sonrasında uygun şartlarda ameliyat önerilmektedir;
Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ameliyat sırasında kanama riski nedeniyle öncelikle ilaçla tedavi, sonra uygun şartlar hazırlanarak ameliyat önerilmektedir.
Akut iltihaplanmalarda şikayetlerin başlangıç saatinden itibaren 72 saat geçmişse, safra kesesi ile etraftaki dokular arasında yapışıklıklar olacağından yine öncelikle ilaçla tedavi ve uygun şartlarda ameliyat önerilir.
Ameliyat olamayacak kadar büyük sağlık sorunları olan hastalar için de ilaçla tedavi öncelikli yöntem olarak düşünülebilir. Hatta bu grup hastalar için acil durumlarda sadece safra kesesinin içerisine kateter yerleştirilerek safra kesesinin içerisi boşaltılıp rahatlama sağlanabilir.